SEARCH

Føler du deg for seint ute med «sommerkroppen»? Jeg gikk ned 8 kilo på to uker

Føler du deg for seint ute med «sommerkroppen»? Jeg gikk ned 8 kilo på to uker

Sommerkropp er i mine øyne et utdatert begrep, men man skjønner hva det handler om; en midlertidig løsning for å «se bra ut» naken. Selv om hva man synes er pent er svært individuellt, har man altså laget en slags felles mal på hva en sommerkropp er. Den skal ha minst mulig fett på kroppen, særlig rundt magepartiet og på klaskestykkene på siden. Brystmuskulaturen skal bugne og se ut som noe man kan bygge en bunkers med i krigsområder. Armer skal helst ikke ha et eneste flatt område, men være som en berg og dalbane bare dekket inn med blodårer, som viser at man har gjort sitt forfengelige fornødne. Slik skal man svulme opp på hele kroppen, samtidig som fettprosenten skal ned, slik at man ser minst mulig menneskelig ut. Dette har for mange blitt et ideal man bruker tiden sin på å strekke seg etter…jeg har også vært der, og selv om dette er utrolig stressende, kan man diskutere seg i hjel på hva som er rett og galt. Man kan la idealismen råde, og si at alle er bra nok som de er inntil noen av de samme idealistiske venninnene ikke tenker over hva de nettopp har proklamert, og ligger og sikler og stønner over disse kroppene som sprader solbrune rundt ned på stranden….og så er vi i gang igjen; press, press – kroppspress, men også et sprikende forhold mellom tanker, følelse, reaksjon og handling.

 

 

Vi føler det hele tiden, jeg og! Men jeg slapper litt mer av med min egen kropp denne sesongen, og er ikke i visuellt samme form som forrige sommer…men jeg er bra nok. I alle høyeste grad faktisk. Jeg trener og holder meg i form og har mine personlige mål som trumfer en midlertidig sommerkropp. I dette ligger det også masse nytelse med reising, god mat og vin med venner. Det er ikke bare sixpacken som skal stimuleres, men vennskap er vel det viktigste man har…. Armene er ikke helt der de var, men jeg er sterk, og jeg har ikke helt det samme behovet for å være fit-fittere-fittest. Alt til sin tid..

 

 

Det man ikke tenker på, når man ser bilder av andres kropper, er selvsagt at det ligger my jobb bak, men at dette også svært ofte bare er illusjoner. Det er sjelden noen går med konstant sixpack eller biceps i helspenn med blodårer som ser ut som de er på vei til å forlate kroppen. Det man da heller ikke klarer å forstå i øyeblikket, er at det nettopp bare er et lite øyeblikk. Kropp er ferskvare, og det man ikke trener, forsvinner. Og om man ikke spiser svært kalkulert, vil ikke de samme resultatene synes. Dette har også masse med gener å gjøre og en hel del andre faktorer som jeg ikke er ekspert på.

Det er det andre som er, deriblant Tonje Jenssen fra «the biggest looser» på TVNorge, som hjalp meg i fjor til en shoot jeg hadde for Philips. Jeg var dritnervøs, fordi jeg skulle kle av meg klærne med fokus på body grooming. Og ja, jeg følte et kjempepress, fordi jeg også har lagt ut bilder av meg i treningssituasjoner, der jeg har følt andre kanskje har studert meg og min kropp litt ekstra. Jeg har nok gitt meg selv litt for mye press der, og jeg hadde aldri forventet jeg skulle få en slik henvendelse. Men her står jeg da i høst, med et tilbud fra Philips, og en kropp jeg ikke følte var klar. Jeg snakket litt med trenerne mine om dette, Atle Bakken og Blake Schaefering, og Tonje overhørte… jeg vet ikke om hun hadde drukket veldig mye kaffe, eller om hun nettopp hadde blitt noe på henne denne dagen, men hun kaklet ut på godt nordnorsk; «joda – dette klarer du – jeg hjelper»!

Jeg var dritnervøs og gikk da i 16 dager på Tonje sin fitness-diett hun hadde spesialkomponert for meg. 2061 kcal levde jeg på i 16 dager, mens jeg da trente 14 av disse dagene under Atle og Blake sin ledelse. Og ting skjedde…

 

Før og etter de 16 dagene.

 

Jeg gikk altså ned 8 kilo på disse dagene, noe som er ganske ekstremt. Målet mitt var jo egentlig å bli større, men her kommer illusjonen inn i bildet og grunnen til hvorfor jeg gikk ned såpass mye, og dette er bare rent visuellt og ikke nødvendigvis særlig helsebringende. Når man går ned i fettprosent, kommer magemuskulatur og andre muskler bedre til syne. I et kamera, vil man da se mye større ut, ironisk nok. Og jeg så virkelig mye større ut, selv om jeg aldri har veid så lite i voksen alder. Jeg gikk fra 86 kg til 78 kg og timet maten hele veien. Jeg timet til og med maten rett før shooten, slik at jeg spiste masse karbohydrater ca 30 minutter før jeg skulle på, og brukte 10 minutter på å pumpe karbohydratene inn i musklene for at blodårene skulle synes mer og at musklene skulle bli mer i spenn og dermed se større ut.

 

Fra shoot med Philips.

 

Slik virker illusjoner av «perfekte» kropper på instagram, magasiner, rekamer etc. Noen har slanke kropper helt naturlig – det har igjen med gener å gjøre. Jeg har en svært tungtrent kropp, i tillegg til at jeg er svært lang, noe som gjør at ting tar litt lengre tid.

 

Jeg har aldri hatt så flat mage som den morgenen jeg våknet til shooten med Philips.

 

Men jeg har heldigvis kjempedyktige folk rundt meg, slik som Tonje, og nå vet jeg at jeg kan hvis jeg vil, for det var 16 ganske intense dager, men alt er mulig. Det rare var at jeg faktisk ikke manglet så mye energi, bortsett fra et event jeg var på, der jeg følte meg som et spøkelse. Tonje sin diett var rent gull!

I fjor sommer følte jeg meg så bra som jeg ikke hadde gjort på svært lenge, og det var en slags befrielse. Ja, jeg følte meg fri, fordi jeg aldri egentlig har turt å ta av meg klær i offentlighet. Jeg vet ikke hvorfor. Men selv om man ikke idealistisk sett skal framproklamere noen sommerkropper, skjønner jeg at behovet for å se bra ut, og føle seg bra (ja, det kan gjøres på mange måter) er der. Vi er bare mennesker, og kroppen er en del av oss, og selvsagt må vi få lov til å «selge den», slik som enhver art i dyreriket gjør.

I dag er det 16 dager til 1. juli. Det er altså enda fullt mulig å få fantastiske resultater før sommerferien og jeg anbefaler Tonje på det varmeste. Hun jobber på Magnat Center, der jeg trener og kan nås HER.

 

 

You May Also Like

Leave a Reply